UYKU APNESİ ÖLDÜRÜYOR?NASIL MI İŞTE CEVABI...






           UYKU BOZUKLUKLARI


 HORLAMA VE SONRASI UYKU APNESİ 

      ANİ ÖLÜM SEBEBİ Mİ?

A woman waking during REM sleep.

Uyku Bozuklukları Nelerdir?
Uyku bozuklukları, kişinin normal onarıcı uyku kabiliyetini bozan koşullardır. Bu koşulların sebepleri değişkendir ve insanlar uykudan önce geliştirdikleri alışkanlıklardan normal uyku döngüsünü bozan çeşitli tıbbi problemlere kadar uzanır. Uyanmanızın ardından sabahları dinlenmiş hissi vermediğiniz bir kalıbınız olduğunu fark ederseniz, muhtemelen doktorunuza bir uyku bozukluğunuz olup olmadığını belirlemenizi rica ederiz. Uyku bozuklukları bir kişinin genel sağlığı üzerinde derin etkiler bırakabilir.

Uyku Döngüsü
A sleep cycle graph.
Normal bir uyku çevriminde REM ve non-REM olarak adlandırılan iki ana kategori vardır. REM hızlı göz hareketi anlamına gelir. REM uykusu bir kas gevşetmesi, rüya görme, episodik hızlı göz hareketleri ve bir EEG'deki düşük genlikli dalgalarla karakterizedir (ensefalograf). REM dışı uyku, hafif uykudan (evre 1) IV evreye kadar (Dekala veya derin uyku) dört aşamaya ayrılır. REM uykusuz uyku normal uyku süresinin yaklaşık% 75'ini kaplarken REM kalan% 25'i alır ve genellikle sabahlara doğru daha fazla görülür. Uyku bozuklukları bu uyku döngülerini bozmaktadır.

Uykusuzluğun Nedeni: Tıbbi Durumlar
A woman with medical conditions cannot sleep.  
Uykusuzluk sıklıkla diğer tıbbi durumlarla ilişkilidir. Bu tıbbi durumlar genellikle normal uyku döngüsünü etkiler. Daha genel koşullardan bazıları şu şekilde sıralanmıştır:

kronik ağrı
KOAH
astım
Uyku apnesi
Kalp yetmezliği
artrit
Tiroit sorunları
Nörolojik problemler (felçler, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı)
depresyon
Endokrin problemleri

Trafik kazası da bir diğer risktir. Uyku apnesinin tedavisi mümkündür, temel sorun, tanıdır. Dünyadaki uyku apnesi hastalarının %80-90’ına henüz tanı konulamadığı hesaplanmıştır; bu oranın Türkiye’de %95-98 DİR.

   Uyku apnesi nedir?

Uykuda nefesin 10 saniye ve daha uzun süreyle kesilmesi apne olarak adlandırılır. Solunumun yavaşlamasına ise hipopne denir. Uykuda nefes kesilmelerinin sayısı saatte 5’in üstünde ise, tıkayıcı tipte uyku apnesi sendromu söz konusudur. Hastalığın mekanizması fiziksel kurallara uygundur: Uykuda nefesin kısmi kesilmesi horlama olarak ortaya çıkar, tamamen kesilmesi apneye neden olur.
Burada horlamaya çok fazla değinmeyeceğiz. Çünkü tek basma horlama sosyal bir şikayettir ve tedavisi de sosyaldir. Yorgun olan, alkol ve sigara içen insanlar horlayabi-lirler. Kulak-burun-boğaz hekimi olarak bizim savaşımız daha çok horlama ile beraber ortaya çıkan, uykudaki nefes kesilmeleridir. Çünkü bu insanlar bu hastalık tablosu ile birlikte bir çok hayati risk taşırlar.

Uyku apnesi’nin belirtileri



  • Horlama
  • Uykuda nefes kesilmesi
  • Sabah yorgunluğu
  • Sabah baş ağrısı
  • Gün içinde uyuklama isteği
  • Dikkati toplama bozukluğu
  • Sosyal hayatın etkilenmesi
  • İşte başarısızlık
  • Trafik kazalarında artış
  • Kalp sorunları ve hipertansiyon
  • Gastroözofageal ve larengofarengeal röflü
  • Cinsel isteksizlik
  • gibi belirtiler obstrüktif uyku apne sendromunu akla getirmelidir.

    Günlük hayatta uyku apnesinin sebep olduğu birçok olumsuz durumla karşılaşılabilmektedir.    Diabetes and Foot Problems: How to Avoid Serious Complications
  • Uyku apnesi tedavi edilmezse ANİ ÖLÜM,kalp krizi, inme ve depresyona neden olabilir

  • Diabetes and Foot Problems: How to Avoid Serious ComplicationsUykuda ani ölüm, inme, kalp krizi ve kalp yetmezliği, eğer hasta obez ise kilo vermede zorluk, akciğer hastalarında solunum yetmezliği, hormonal olarak ta cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık, kontrol atına alınamayan diyabet bu olumsuzluklara örnek olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra, kişide gündüz sürekli yorgunluk ve konsantrasyon eksikliği olacağı için trafik ve iş kazalarına da neden olabilmektedir.

Hekimin hastaya soracağı 3 soru uyku apne hastalığını tanımasına yardımcı olur:
1. Horlama var mı?
2. Uykuda nefes kesilmesi var mı?
3. Gün içi uyuklama isteği var mı?
Tanıda şu yöntemlerden yararlanılır:
1. Anamnez
2. KBB muayenesi
3. Epworth Uyuklama Skalası
4. Müller Manevrası
5. SDB (uykuda solunum rahatsızlıkları) skorunun belirlenmesi (Friedman sınflaması+ tonsil hacmi + beden kitle endeksi)
6. Polisomnografik inceleme
7. Sefalometrik analiz ve gerekirse manyetik rezonans ile dil hacmi, arka farenks duvar yüzeyi, ağız tabanı yüzeyinin hesaplanması.
Bu adımlar, tedavi şemasını belirlememize de yardımcı olur. Ancak kesin tanı, “polisomnografi”; uyku testi ile konur
Hasta bir gece uyku laboratuvarında uyur ve gece boyunca izlenir.

BEN 13 KİLO vererek ve 1 gece uyku apne kliniğinde kalarak teste tabi olup uykuda rem 1 ve rem 2 düzeyi akciğerlerde oksijenlenme oranı beynin aldığı kan ve oksijen düzeyi gibi 26 parametre ile değerlendirilerek ,gerekli tedavilere adım adım uygulayarak UYKU APNESİ ni başarı ile sonlandırdım.SİZDE UYKU APNESİ HORLAMA VE ÖLÜM RİSKİNİ YOK EDEBİLİRSİNİZ.SADECE KARAR VERİN VE UYGULAMAYA GEÇİN ...HADİ....


ESAS  OLAN SAĞLIKTIR.
KALIN SAĞLICAKLA,... 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MUTLU OLMAMIZI EPİFİZ BEZİNİ KİREÇLENDİREREK ENGELLİYORLAR NASIL MI ?İŞTE CEVABI

GENÇ KALMAK ve MUTLU OLMAK İÇİN TİMÜS Ü EŞŞEK SUDAN GELİNCEYE KADAR DÖVÜN!!!

KALP KRİZİNE ÇÖZÜM. TROPONİN TESTİ