YİYECEK İÇECEKLERDE YAZAN KANSER YAPAN NUMARALAR?İŞTE CEVABI(YOĞURT,SU,PET VE PLASTİK KAPLARIN ALTINDAKİ RAKAMLAR NE ANLAMA GELİR?

            KANSERE VE DİĞER ÖLÜMCÜL HASTALIKLARA YAKALANMAK                         İSTEMİYORSANIZ BUNLARA ÇOK DİKKAT EDİN

  •  Tüketicilerin yoğurt ,su,metal içecek kutuları,diş dolgusu    ve birsürü plastik kapta markalı yiyecekler alırken sadece son  kullanım tarihlerine değil, ürünün konulduğu plastik kapların  türüne,kabın altında yazannumaralara da dikkat etmesi  gerektiği bildirildi.peki ALTTA YAZAN NUMARALARIN 1,2,4,7 gibi  numaraların ne anlama geldiği ve neye dikkat etmemiz  gerekiyor.?İŞTE CEVAPLARI:YOĞURT KABI ALTINDAKİ NUMARALAR ile ilgili görsel sonucu

    YOĞURT KABI ALTINDAKİ NUMARALAR ile ilgili görsel sonucu
     Halk sağlığını yakından ilgilendiren konularla ilgili olarak;
  • Pet şişeler kanser yapar mı? 
  •  Damacanalar ne gibi riskler barındırır? gibi sorular  yönelttiğimiz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk  Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler,  dikkatimizi öncelikle başka bir konuya çekti ve bilimsel  temelli bilgiler verdi:


  •    CAM GÖRÜNÜME DİKKAT! Prof. Dr. Güler’e göre öncelikle her plastiğin pet olmayıp, bazılarının “polikarbon” olduğunun bilinmesi gerekiyor. Polikarbon da bir tür plastik olduğu için hepsinin kendine özgü salınımları oluyor. Gelişmiş ülkelerin tümünde plastiğin türünü gösteren uyarılar bulunmasına karşın, ülkemizde bazı firmalar buna uyarken, bazılarının konuyu görmezden gelmesi dikkat çekiyor. Üzerinde büyük tartışmaların yaşandığı, “Bisfenol A” ise pet şişelerde değil polikarbon şişe ve kaplarda bulunuyor ve her ikisi de birbirlerine benzeştiği için çoğu kez gözle ayırmak mümkün olmuyor. Ayrımlarının yapılması ancak ürünlerin altındaki rakama dikkat edilmesiyle gerçekleşiyor. Bu kapların altında, “oklardan yapılmış üçgenler”in ortasında bulunan rakamlar, plastik türlerini belirliyor. Polikarbonlar, kendine özgü bir grubu olmadığı için 7 numara ile gösterilen, “Ve diğerleri” grubu içinde sayılıyor .                           BİBERON ile ilgili görsel sonucu

  • Cama benzeyen plastik biberon, bardak, tabak, çatal, bıçak ve karıştırıcı gibi birçok üründe de Bisfenol A olduğu belirtiliyor.   

       NUMARALARA DİKKAT!!!


  • Plastik şişelerin altlarında üçgen içinde sayılar bulunur. Plastikler türlerine göre 1’den 7’ye kadar numaralandırılır.

    Bisfenol A, özellikle ve 3 yazan ürünlerde bulunuyor. 

  • Özellikle 3, 6 ve 7 numaralı plastikler sağlığımızı ciddi şekilde tehdit eder; o nedenle plastiğin altındaki üçgenin içinde 1, 2, 4, 5 numaralı plastikleri ve üzerinde ‘BPA’sızdır’ yazan ürünleri tercih edin. 


  •         Metal içecek kutularında da risk var.


        Bisfenol A, başka alanlarda da yaygın şekilde          kullanılıyor:
  • Tıbbi ve diş hekimliği araçları, diş dolguları, doku yapıştırıcı, gözlük mercekleri, CD ve DVD’ler ve ev elektronikleri bu alanların başında geliyor. Bisfenol A, sert plastik şişelerin yanı sıra 1960’lı yıllardan beri metal yiyecek ve içecek kaplarında bu kapların içini döşeyen plastik kaplamaların içinde de bulunuyor

  •    Suya biberon ve su şişeleriyle geçiyor

  Bisfenol A’dan korunmak için ne yapılmalı?VE DETAYLAR:


* Cam biberon tercih edilmeli, polikarbon biberonlar kullanılmamalı.
* Sıcak ya da kaynar süt ile su ve mamalar plastik şişelere konulmamalı. 
* Plastik kaplar mikrodalga fırında ısıtılmamalı. 
* İçi plastik kaplı metal kaplarda bulunan mamalar kullanılmamalı.
* Yiyecekler polikarbonat kaplarda ısıtılmamalı, bunlara sıcak yiyecekler konulmamalı. * Polikarbonat kapkacak kullanılmamalı. 
* Bisfenol A salan türden plastik malzeme ile kaplı metal ve diğer kutularda satılan yiyeceklerden kaçınılmalı. 
*Tüm plastik malzemelerde türünü gösteren işaret bulunmalı. 


1. PET ya da PETE: Şişenin altında bu işaret mevcut ise, şişe tek kullanımlık olarak tasarlanmıştır. Tekrardan doldurup kullandığınız takdirde suya ağır metaller ve çeşitli kimyasallar karışabiliyor ve böylece kullanan kişinin hormon dengesi dahi bozulabiliyor.
2. HDP ya da HDPE: Bu işaeretli şişeler uzmanlar tarafından en çok tercih edilen ve önerilen şişeler olup, içinde bulunan maddeye her hangi bir kimyasal karıştırmamaktadır.
3. PVC ya da V: Suya iki toksik materyal karıştırabilen bu plastiğin şişelerde kullanımı tavsiye edilmiyor.
4. LDPE: Suya herhangi bir kimyasal karıştırmasa da karıştırma ihtimali olduğu için kullanımı su için uygun değil.
5. PP: Isıya karşı direnci yüksek ve kullanımı ideal.
6. PS: ısındığı zaman kanserojen bileşenler yayabilir dolayısıyla uzun süreli kullanımı uygun değil.
7. PC, Diğer: Sporcu su şişeleri, biberonlar, yemek kaplarında kullanılan bu plastiğin, en tehlikeli ve uzak durulması gereken plastik olduğu söyleniyor

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MUTLU OLMAMIZI EPİFİZ BEZİNİ KİREÇLENDİREREK ENGELLİYORLAR NASIL MI ?İŞTE CEVABI

GENÇ KALMAK ve MUTLU OLMAK İÇİN TİMÜS Ü EŞŞEK SUDAN GELİNCEYE KADAR DÖVÜN!!!

KALP KRİZİNE ÇÖZÜM. TROPONİN TESTİ